HOME

Baloanele din latex au inceput sa fie fabricate in anul 1847, in Marea Britanie.

bal_prod1 bal_prod2

De atunci, produsul in sine, piata de desfacere si tehnologia de realizare au inregistrat progrese uimitoare.

In Europa, productia si distributia de baloane a ramas multa vreme – peste sapte decenii – la stadiul de afacere de familie. In ceea ce priveste procesul de fabricatie al baloanelor, siguranta utilizatorilor a ramas principala preocupare a producatorilor de-a lungul secolelor. In acest sens, in urma cu doi ani a fost infiintat Consiliul Balonului European cu scopul declarat de a stabili cele mai inalte standarde in ceea ce priveste problemele de sanatate, siguranta si de mediu ambiant referitoare la piata europeana a baloanelor.
In ultimul timp, un numar important de organisme guvernamentale si activand pentru protectia mediului s-au aratat preocupate de verificarea nivelului compusilor azotului din alimente si din produsele de larg consum. Acestia formeaza un grup de substante considerat de catre cercetatori a fi potential cancerigen.Substantele in cauza exista in diverse cantitati in multe alimente cum ar fi: sunca, carnea pentru burgeri, pestele si carnea afumata, berea, dar pot patrunde in organism prin intermediul fumatului pasiv sau din mediul ambiant. Desi nivelul acestor substante nocive din alimente a scazut pe parcursul ultimilor 20 de ani, ele inca exista in cantitati importante. Teoretic, compusii azotului nu sunt daunatori decat daca sunt ingerati in cantitati semnificative, transformandu-se in substante potential daunatoare cand ajung in stomac.
In cadrul Uniunii Europene, legislatia privitoare la aceste substante se refera numai la materialul din care sunt confectionate suzetele si biberoanele sugarilor. Pe de alta parte, in urma cu aproximativ 10 ani, in Germania au fost stabilite cu exactitate nivelele acceptate ale compusilor azotului din baloanele de jucarie. Aceste reglementari au avut la baza indeosebi legislatia privind biberoanele pentru nou-nascuti, limitele maxime admisibile stabilite pentru baloanele de jucarie fiind aceleasi ca si in cazul biberoanelor.

In ciuda legislatiei deficitare, industria europeana de baloane a evoluat treptat si in mod voluntar inspre modelul german, stabilind aceleasi limite admisibile pentru compusii azotului.
Facand o comparatie intre biberoane si baloane, ambele sunt produse realizate din latex. Insa similaritatile se sfarsesc aici. Suzetele si biberoanele sunt concepute pentru un contact oral prelungit. Legislatia Uniunii Europene prevede ca baloanele sunt interzise copiilor sub trei ani si ca folosirea lor de catre copiii sub opt ani necesita supraveghere din partea adultilor. Pe de alta parte, folosirea exagerata de catre copii a suzetelor sau biberoanelor poate duce la aparitia unor potentiale afectiuni digestive, prin urmare e nevoie de un control strict al compusilor azotului din aceste produse. In schimb, folosirea baloanelor nu implica ingerarea de catre copii a substantelor potential nocive.
Chiar daca accidental se poate intampla ca cei mici sa intre in contact cu substante nocive atunci cand incearca sa umfle un balon, consecintele sunt nesemnificative si nu le afecteaza sanatatea. Testele de siguranta efectuate asupra biberoanelor iau in considerare intreaga suprafata a produsului verificat; in schimb, umflarea unui balon implica contactul cu o zona foarte mica din suprafata acestuia, iar contactul are loc pentru o perioada scurta de timp.
In consecinta, industria europeana de baloane tinde sa se dezvolte si sa indeplineasca cerintele unui produs pentru copii astfel incat expunerea acestora la produsele nocive sa fie extrem de mica. Dar acest lucru inseamna ca exista totusi un risc ca urmare a folosirii baloanelor. Bineinteles ca ideal ar fi sa nu existe nici un risc, oricat de mic. Pe toate ambalajele baloanelor este scris clar ca produsele respective nu sunt recomandate copiilor sub trei ani si ca cei sub opt ani trebuie supravegheati atunci cad le folosesc. Mai nou, producatorii de baloane recomanda – indicatiile fiind scrise pe ambalajelor produselor lor – ca baloanele sa fie umflate cu ajutorul unei pompe speciala pentru baloane, in acest fel evitandu-se contactul oral cu balonul. In plus, pe ambalaj exista indicatia ca bucatile de baloane ramase dupa ce acestea s-au spart sa fie imediat aruncate.
Un studiu recent efectuat de o organizatie independenta pentru autoritatile olandeze din domeniul sanatatii a demostrat faptul ca baloanele de jucarie nu reprezinta nici un risc pentru sanatate. Acest studiu a fost realizat in ipoteza celei mai nefavorabile situatii, in cazul unui copil cu varsta sub trei ani care are contact oral cu balonul.
Intr-adevar, un copil este expus unui nivel mai ridicat de compusi ai azotului din cauza unor anumite alimente, a fumatului pasiv si din cauza particulelor care se gasesc in mediul ambiant.

Nu numai ca baloanele nu reprezinta un risc din acest punct de vedere; dimpotriva, aceste produse au un mare avantaj din punctul de vedere al protectiei mediului ambiant: latexul este un produs natural care provine din arborele de cauciuc prezent in anumite zone tropicale. Copacii nu sunt taiati pentru a produce latexul. Acesta este obtinut printr-un proces natural de scurgere. Cultivarea arborilor de cauciuc contribuie semnificativ la anihilarea acumularilor de gaze datorate efectului de sera care apare din cauza marilor producatori industriali. In consecinta, cererea de produse pe baza de latex duce la cultivarea si intretinerea arborilor de cauciuc, aceasta contribuind la prevenirea defrisarilor. Ca produs finit, un balon din latex este complet biodegradabil.
Mai mult ca sigur ca istoria baloanelor din latex – din punctul de vedere al sigurantei pe care o prezinta pentru cei care le folosesc – are doua variante complet diferite. Pentru un produs pe care orice om l-a folosit la un moment dat si care se fabrica de peste 150 de ani, nu exista nici un motiv pentru care industriei de baloane sa i se reproseze ceva. De altfel, prin natura tipului de activitate pe care o implica producerea acestui tip de articol, nu ar reprezenta nici un beneficiu fabricarea unui produs care sa fie daunator consumatorilor sai.

In concluzie, baloanele de jucarie nu reprezinta nici un risc pentru sanatatea copiilor. Ele sunt etichetate foarte clar, mentionandu-se interdictia folosirii lor de catre copiii mai mici de 3 ani si supravegehrea celor care n-au implinit 8 ani. In prezent, producatorii de baloane au introdus, de asemenea, un nou mod de etichetare a baloanelor, recomandand ca acestea sa fie umflate cu ajutorul unor pompe speciale. Limitarile folosirii baloanelor de catre copii, introduse initial ca urmare a comparatiei dintre acestea cu suzetele si biberoanele, nu au luat in considerare modul complet diferit in care aceste produse sunt folosite sau gradul de expunere pentru copii.

Biodegradabilitatea

Baloanele din Latex sunt 100% biodegradabile
Baloanele din latex sunt fabricate din cauciuc natural; materia prima – seva de culoare alba – este extrasa din arborele de cauciuc Hevea Brasilliensis si colectata sub forma de substanta lichida. Acesta este latexul.
Colectarea latexului se realizeaza fara a distruge copacii, avandu-se in vedere protejarea mediului ambiant printr-un procedeu folosit din vechime, similar cu cel prin care se colecteaza seva arborilor de artar pentru sirop.

Arborii padurilor tropicale, asa cum este si cel de cauiciuc, au o valoare inestimabila si reprezinta o resursa naturala foarte bine protejata. Acesti arbori pretiosi au, de asemenea, un rol ecologic foarte important datorita faptului ca mentin echilibrul ecologic al Terrei – si asa destul de fragil – prin anihilarea bioxidului de carbon din atmosfera si prevenind astfel incalzirea globala.
Cum cauciucul este extrem de versatil in ceea ce priveste modul in care poate fi folosit, in vremurile moderne cererea de obiecte din cauciuc a devenit foarte mare.
Baloanele din latex sunt fabricate 100% din cauciuc natural, ceea ce le face complet biodegradabile.Procesul de degradare al latexului incepe imediat dupa ce baloanele sunt umflate si se amplifica odata ce baloanele sunt expuse la lumina. Primele semne ale acestui proces sunt vizibile dupa o ora de la momentul in care balonul a capatat o culoare opaca, un aspect laptos, proces cunoscut sub numele de oxidare. Durata procesului de degradare depinde de expunerea balonului la razele ultraviolete; conform unor cercetari stiintifice, durata acestui proces aste aproximativ egala cu cea a degradarii unei frunze de stejar in conditii similare de mediu.

Procesul de fabricatie al baloanelor

Baloanele din latex sunt produse complet naturale. Materia prima pentru realizarea lor o reprezinta seva arborelui de cauciuc, lasata sa se intareasca si supusa unui proces de uscare, la care se adauga coloranti netoxici. De asemenea, baloanele din latex sunt 100% biodegradabile.
Procesul de fabricatie al baloanelor din latex implica cinci etape importante:
* procesul de pre-productie al Latexului
* realizarea formelor
* spalare si uscare
* realizarea propriu-zisa a baloanelor
* ambalarea

Procesul de pre-productie

Materia prima de baza pentru fabricarea baloanelor din latex este seva de culoare alba colectata din arborele de cauciuc Hevea Brasilliensis. Latexul este o substanta 100% naturala folosita la realizarea a diverse produse, baloanele fiind unele dintre acestea.

Pentru a mari lungimea lantului molecular din structura latexului, se obisnuieste ca la cauciucul natural sa se adauge apa si agenti de legatura. Acest proces chimic este cunoscut sub numele de pre-vulcanizare.

Unii producatori de baloane din Latex de foarte buna calitate controleaza procesul de pre-vulcanizare si folosesc formule speciale de substante acceleratoare si agenti chimici pentru a produce baloane cu caracteristici tipice; acest lucru ingaduie stapanirea procesului de calitate incepand cu materia prima si terminand cu produsul finit.

Unii furnizori de latex pot furniza latex pre-vulcanizat (PV) care sa indeplineasca standardele generale necesare. In multe cazuri, latexul PV este folosit pentru fabricarea baloanelor in productia de masa (de obicei produse de calitate mai scazuta).
Dupa pre-vulcanizare urmeaza procesul de realizare a formei balonului. Pentru a obtine rezultatul dorit (pastel, cristal, perlat sau metalic) si o anumita culoare a balonului, la acest moment pigmentii de culoare si alte substante precum pulberea metalica trebuie amestecate cu latexul.

Obtinerea formei dorite

Baloanele din latex sunt fabricate cu ajutorul unor forme care au alura si dimensiunile produsului finit neumflat. In functie de calitatea baloanelor se utilizeaza diverse forme pentru realizarea acestora. Baloanele din productia de serie se realizeaza de obicei in forme alungite, in timp ce majoritatea baloanelor de calitate superioara au forme rotunde.
In prima faza, formele sunt cufundate intr-o substanta coagulanta; datorita acesteia, in jurul mulajului se va forma un strat care va ingadui particulelor de latex sa ia forma mulajului. Este momentul in care balonul este practic realizat.
La sfarsit, forma astfel realizata se va cufunda intr-o baie cu substanta anti-lipire pentru a impiedica baloanelor unul de altul.

Spalare si uscare

Dupa ce baloanele au capatat forma dorita, acestea sunt spalate pentru a indeparta reziduurile provenite din substantele chimice. Calitatea procesului de spalare are un mare impact asupra gustului placut al balonului.
Marginea balonului este realizata prin trecerea formei printre doua perii rotative.
In timpul procesului de uscare, apa este indepartata din structura latexului pentru a obtine o membrana uscata.
Balonul propriu-zisOdata ce balonul a fost realizat, el trebuie sa fie scos din forma corespunzatoare. Acest proces este facut fie manual, fie mecanic, cu ajutorul aerului sau al apei.

Ambalarea

Dupa ce baloanele au fost fabricate, ele vor fi ambalate fie individual, fie in pachete. In primul caz, fiecare balon trebuie sa fie insotit de instructiuni corespunzatoare de siguranta.
Daca sunt ferite de lumina soarelui si depozitate in locuri cu temperaturi normale (nu extreme, baloanele pot avea o viata lunga.

Alergia la latex

Arborele tropical de cauciuc, Hevea Brasiliensis, asemenea multor alte specii de plante, si-au dezvoltat mecanisme de aparare sofisticate pentru a se proteja de diversele agresiuni la care ar putea fi supuse. Astfel, Hevea Brasiliensis este capabil sa-si repare „ranile” si sa anihileze dezvoltarea miocroorganismelor care ar putea sa-i afecteze integritatea.
Rareori, proteinele din latexul natural le pot cauza alergii persoanelor care au intrat de multe ori in contact cu latexul. Reactii alergice pot fi declansate de asemenea de consumul unor fructe precum banane, avocado, kiwi sau castane.
Contactul direct al pielii cu latexul poate cauza asa-numita alergie de tip I, caracterizata de o hipersensibilitate imediata. Aparitia alergiei de tip IV – ori sensibilitatea intarziata – este determinata de substantele chimice din produsele pe baza de latex. Aceasta hipersensibilitate se poate manifesta printr-o simpla iritatie a pielii, pana la soc anafilactic, in cazuri extrem de rare.
Constientizarea pericolului aparitiei in general a alergiilor s-a acutizat odata cu folosirea din ce in ce mai intensa a manusilor din cauciuc si a prezervativelor, aceasta ca urmare a proliferarii unor boli grave precum SIDA. Si consumul de fructe precum kiwi si avocado, prezente din ce in ce mai mult pe piata, au contribuit la aceasta situatie.Latexul natural se foloseste la producerea diverselor obiecte de peste 100 de ani. Primul caz de hipersensibilitate datorat latexului s-a inregistrat in anul 1979 si de atunci astfel de situatii au fost mentionate periodic, tocmai datorita folosirii din ce in ce mai masive a produselor din cauciuc. In anul 1987, in Statele Unite ale Americii, importul de manusi din cauciuc s-a ridicat la un miliard de perechi, in timp ce in anul urmator numarul de perechi de menusi din latex era de 8 miliarde. In prezent, in timpul activitatilor noastre cotidiene venim in contact cu o multime de produse din cauciuc; in ceea ce priveste domeniul sanatatatii, aceste produse pot fi manusi din cauciuc, catetere, bandaje si altele; papusile din guma, carpetele, talpile pantofilor, alte echipamente sportive, unele haine, scaunele si alte produse la care cea mai importanta cerinta o reprezinta elasticitatea sporita sunt alte exemple de obiecte in al caror proces de fabricatie se foloseste latexul.
Persoanele care manifesta o sensibilitate sporita la contactul cu latexul, odata ce au constientizat aceasta problema, ar trebui sa incerce sa evite, pe cat posibil, folosirea obiectelor care il au in componenta.
In sfarsit, este bine de stiut ca proteinele din componenta latexului – care creaza probleme persoanelor sensibile la cauciuc natural – sunt solubile in apa, astfel ca procesul de spalare le poate reduce cantitativ.

Imprimarea baloanelor

Baloanele trebuie sa fie umflate inainte de a fi supuse oricarui proces de imprimare. Datorita flexibilitatii latexului, baloanele trebuie sa fie mentinute intr-o pozitie fixa in timpul imprimarii; pentru aceasta se folosesc cerneluri speciale care sa indeplineasca cele mai inalte standarde.
Multi ani singura modalitate de a imprima baloanele a constituit-o procedeul ofset (flexo). Prin acest procedeu, imaginea este transferata de pe o placa de cauciuc pe un cilindru, iar balonul este rulat pe aceasta suprafata pentru imprimarea imaginii.
Mai recent, locul procedeului ofset a fost luat de procedeul imprimarii cu ecran de matase, mult mai precis decat primul si care ingaduie imprimarea unei imagini de dimensiuni mai mari. Cerneala este transferata pe balon prin intermediul imaginii de pe un ecran de matase. Va rezulta un desen clar chiar si cand balonul va fi complet umflat.
In majoritatea cazurilor, baloanele sunt imprimate in scopuri publicitare. Inovatiile in materie de imprimare ingaduie in prezent folosirea din ce in ce mai frecventa a baloanelor in acest sens.